Sønderjysk kaffebord med mere i Hodde

Sønderjysk kaffebord med mere i Hodde

28-03-2015, 06:52

Forfatter: TistrupNews - RSS

Sønderjysk kaffebord med mere i Hodde. 
  
Vi gentager succes'en fra sidste år og byder igen til stort & varieret kaffebord i Hodde Forsamlingshus. Næste arrangement foregår palmesøndag den 29. marts og vil være et sønderjysk kaffebord, med et snert af Island. Ca. 30 af de dygtige bagere i Hodde & omegn er klar med lige så mange forskellige kager & islandske kaffebords specialiteter. Der vil være noget for enhver smag og langt mere end et "almindeligt" sønderjysk kaffebord som ellers normalt består af mindst 7 hårde & 7 bløde kager. Kom og smag brødtort, knepkager, kringler og ikke mindst grundet nogle islandske piger i bage-gruppen -  islandske brødretter med mere. 

Samtidig kan man se det nyrenoverede & støjisolerede forsamlingshus som nu drives af Hodde-Tistrup Hallen og vedligeholdes af frivillige fra Hodde. Forsamlingshuset har plads til ca. 100 gæster og råder over alt som skal bruges til at holde en hyggelig fest på egne præmisser. Huset udlejes som nøglehus og kontakten går gennem Hodde-Tistrup hallen. 

Prisen vil være 90.00 per person (halv pris for børn mellem 3-12 år) og døren er åben fra kl. 14.00 til 17.00. Ingen tilmelding, men vi forventer et stort rykind så kom i god tid for at smage alle kagerne og husk nu at spare på frokosten så der er plads til at smage på det hele. 



Fakta omkring Sønderjysk kaffebord: 

Det sønderjyske kaffebrod er et gammel tradition, som egentlig ikke er specielt sønderjysk, men lige så almindelig i andre dele af Jylland. Det specielle ry fik det efter krigen i 1864, hvor Sønderjylland kom under tysk styre. Tyskerne prøvede at begrænse de dansksindedes mødeaktiviteter. Derfor byggede danskerne forsamlingshuse rundt omkring og her mødtes man over kaffebordene. 

Et fuldt kaffebord omfatter mindst 7 forskellige slags bløde og 7 forskellige slags hårde kager. Der er, ligesom vi kender det fra en dansk julefrokost en hel fast rækkefølge for spisningen. Man starter med de bløde og slutter med de hårde kager. Man starter med de fede og fugtige og slutter med det mere tørre. Traditionelt serveres stopkagerne for at sikre at karlenes værste sult stilles før tærterne kommer på bordet. Stopkagerne består af gærbrød, dvs. pomle, kløben, kringle samt søsterkage. Dernæst kommer pladekagerne eller mellemkagerne som de også kaldes.  Lagkage hedder på sønderjysk tort og der bør være 2 - 3 stykker med enten creme eller flødeskum.  De hårde kager Bækkenørrer (småkager)– dem bør der være mindst 7 forskellige slags af.  Den sidste er Ingenting - for det kan man jo altid spise.