Politiet advarer borgerne mod at dele ferieplaner på Facebook

Politiet advarer borgerne mod at dele ferieplaner på Facebook

28-01-2022, 11:21 - Dinenyheder

Forfatter: Tistrup Mediehus - Pia

Det er fristende at bruge fx Facebook til at fortælle naboerne, at man er væk i vinterferien. Men det er en dårlig løsning. For tyven læser måske også med.

 

Undgå at dele oplysninger på Facebook om de kommende planer, hvis du rejser væk i vinterferien.

Sådan lyder opfordringen fra Syd- og Sønderjyllands Politi forud for feriedagene i næste måned.

- Facebook og andre sociale medier er guld værd for naboskabet i forhold til alle de praktiske ting, der binder et villakvarter sammen. Men ofte kan mange andre – også kriminelle – læse med i opslagene, hvis du skriver, at du tager væk nogle dage. Og der er ingen grund til at gøre de ubudne gæster opmærksomme på, at her kan der være en mulighed for at kigge forbi, understreger vicepolitiinspektør Chr. Østergård fra Syd- og Sønderjyllands Politis Forebyggelsessektion. 

Brug i stedet Nabohjælps app

Han opfordrer i stedet til, at borgerne benytter sig af Det Kriminalpræventive Råds Nabohjælps app, der er gratis, og som kan downloades i App Store eller Google Play.

- Du logger på appen via NemID. På denne måde kan du være sikker på, at du udelukkende deler oplysninger med naboerne, og du kan aftale, hvornår de kigger efter din bolig, og hvornår du kigger efter deres, pointerer vicepolitiinspektøren. 

Dan eget netværk

Han fremhæver samtidig, at der er mange andre fordele ved at benytte den særlige app.

- Med appen kommer du med i et fællesskab, hvor I er sammen om at forebygge indbrud. Det kan fx være dine nærmeste naboer, vennerne på nabovejen eller forældrene fra dit barns børnehave. Du bestemmer helt selv, hvem der er med i dit netværk. Det kræver ganske lidt af hver enkelt beboer. Men i fællesskab kan I sende et klart signal til kriminelle om, at her skal de holde sig væk. Indbrudstyves største frygt er at blive set og dermed blive genkendt. Og de spotter meget hurtigt, om der er liv i kvarteret, og om der er opmærksomme borgere, der holder øje med området, fastslår Chr. Østergård.

Faktaboks:
Gode råd inden du pakker kufferten

Han peger på seks gode og hurtige råd til borgerne, der kan gøre deres bolig mere sikker, hvis de er væk i vinterferien.

Vent med at fortælle om ferien på sociale medier, til du er kommet hjem igen
Et foto på Facebook, Instagram og andre sociale medier, mens ferien står på, er det samme som at fortælle indbrudstyven, at din bolig er alene hjemme.
   
Er din stue et udstillingsvindue?
Er det nemt for en tyv at spotte, om det kan betale sig at begå indbrud i dit hjem?
Har du en iPad liggende på sofabordet eller andre værdifulde genstande liggende fremme i stuen, frister du svage sjæle.
Kig på din stue udefra og se det samme, som tyven ser. Gør det til en vane at gemme værdierne væk, når du tager hjemmefra.
   
Er der mon nogen hjemme?
Lidt opvask i køkkenet, vasketøj på snoren, legetøj i haven samt en kaffekop og en opslået avis på stuebordet. En række små ting gør, at dit hus ser beboet ud, mens du er væk på ferie – og kan gøre, at tyven fravælger dit hjem.
   
Hvor kigger tyven efter værdierne?
Rigtig mange borgere opbevarer smykkerne i soveværelset og på badeværelset. Det ved tyven, hvis han kommer på besøg. Vær derfor kreativ og find alternative gemmesteder til værdierne.
   
Hjælp ikke tyven med at bryde ind
Alle handymænd med respekt for sig selv har værktøj og andre redskaber derhjemme.
Men husk at låse redskabsskuret eller garagen af, så tingene ikke ender i hånden på en tyv, der bruger en skruetrækker eller en spade til at brække din terrassedør eller dit vindue op med – mere avanceret værktøj skal der ikke til.
Husk også at låse stiger og andre redskaber inde.
   
Og er du hjemme i vinterferien? Så vær en god nabo
Gode naboer tilbyder at sørge for, at tomme boliger ser beboede ud i ferieperioden.
Detaljer som en bil i garagen og en tømt postkasse kan overbevise tyven om, at der nok er nogen hjemme – og dermed mindsker man risikoen for indbrud.
På samme måde er det en god idé at sige ’hej’ til borgere i kvarteret, du ikke kender – og spørge, om de har brug for hjælp. For tyvens største frygt er at blive genkendt. 
Alt i alt forhindrer aktive nabohjælpere op imod hvert fjerde indbrud, fordi tyven vælger området fra.

Mediernes kontaktperson er vicepolitiinspektør Chr. Østergård, Syd- og Sønderjyllands Politis Forebyggelsessektion.

Sådan henter du Nabohjælps app
Google Play
App Store